Vill du arbeta för väl fungerande energimarknader, med frågor viktiga för samhället i dag och i framtiden? Då är Energimarknadsinspektionen (Ei) arbetsplatsen för dig. Vi påverkar regelutvecklingen och energiomställningen i både Sverige och Europa, och bidrar till aktiva och medvetna energikonsumenter. Vi har en hög IT-standard, och ett utvecklat digitalt och flexibelt arbetssätt, som gör det möjligt att arbeta på olika platser.

Och vi växer. Vi rekryterar inom en rad olika områden – välkommen att växa tillsammans med oss! 

Avdelningen för nätreglering arbetar med att sätta ramarna för hur stora intäkter el- och gasnätsföretagen får ha. Regleringen ska ge företagen förutsättningar att bedriva sin verksamhet samtidigt som kundernas avgifter ska vara skäliga. En viktig uppgift är att utveckla regleringen i takt med energisystemens ändrade förutsättningar och internationella regeländringar. Avdelningen ansvarar även för insamling och analys av ekonomiska uppgifter från nätföretagen. Ansvarsområdet är komplext och avdelningen arbetar med både kvantitativa och kvalitativa analyser i tillsynsinsatser och utredningsuppdrag.

Avdelningen för nätreglering söker en jurist.

Arbetsuppgifter

Som jurist hos oss får du ett utvecklande och utmanande arbete där du är med och analyserar, utformar och tillämpar regelverken på el- och gasnätsmarknaden i Sverige. Arbetet innebär också regeltillämpning av EU-förordningar och direktiv eftersom en stor del av reglerna om el- och gasnätsmarknaden tas fram inom EU.

I dina arbetsuppgifter ingår att vara med att utveckla regleringen genom att utföra analyser och rättsutredningar samt skriva föreskrifter, beslut och rapporter. Du kommer också att arbeta i större projekt tillsammans med såväl andra jurister som ekonomer och ingenjörer för att bland annat fastställa nivåerna för Sveriges el- och gasnätsföretags intäkter. Om du har ett intresse för projektledning kan du få möjlighet att leda projektgrupper på avdelningen. Du kommer även att representera Ei vid samverkan med företag, myndigheter och organisationer.

Din samlade kompetens och erfarenhet avgör vilka arbetsuppgifter du kommer att jobba med. Arbetet sker i nära samarbete med kollegorna på avdelningen.

Kvalifikationer

I det här jobbet ska du ha en godkänd juristexamen. Du ska även ha

 • arbetat minst tre år med kvalificerat juridiskt arbete
 • arbetslivserfarenhet från offentlig sektor med juridiskt arbete
 • erfarenhet av att utforma beslut, kvalitetssäkra underlag och göra rättsutredningar 
 • en mycket god förmåga att uttrycka dig väl på svenska och engelska, i både tal och skrift.

Vi ser det som positivt om du har arbetslivserfarenhet från förvaltningsdomstol eller en statlig myndighet med tillsynsuppgifter, eller om du har erfarenhet av projektledning.

Utöver din formella kompetens lägger vi stor vikt vid dina personliga egenskaper. I den här rollen är det viktigt att du 

 • är analytisk och ansvarstagande
 • är självständig och kan driva ditt arbete framåt
 • har ett strukturerat arbetssätt och trivs med att hantera fler olika arbetsuppgifter parallellt
 • har en god samarbets- och kommunikationsförmåga.
Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Eskilstuna
Län Södermanlands län
Land Sverige
Referensnummer 2023/7
Kontakt
 • Rebecka Thuresson, 016-162752
 • Ulrika Kärrvall, 016-162799
Facklig företrädare
 • Jerker Sidén, Saco-S, 016-162766
 • Madeleine Hermansson, ST, 016-162748
Publicerat 2023-01-25
Sista ansökningsdag 2023-02-12

Tillbaka till lediga jobb